Open Close

Tina Kjær fra Nordby har baghaven fuld af frugt og grønt – Sådan er Samsøs beboere bæredygtige i hverdagen:

Tina Kjær voksede op i Århus, tog senere turen til København og krydsede derefter Atlanten for at bosætte sig i New York. Efter flere år løbende i hamsterhjulet i det travle byliv besluttede Tina og hendes kæreste Benjamin, at det var blevet tid til en radikal ændring. Derfor gik rejsen nu til Samsø – nærmere bestemt Nordby:

“Livet på Samsø giver dig mere frihed. Det kan lyde paradoksalt, når man er omringet af vand, men her på øen får du tid til rigtig at udnytte din tid – og din tid er noget, du aldrig får igen.”

Med det nye liv langt væk storbyen fik Tina Kjær straks mere tid til at passe på sig selv og hendes eget velbefindende. Et valg, som hun ikke kun mener, gavner hende.

“Det er i virkeligheden et bæredygtigt valg det her. Du kan jo ikke hjælpe andre mennesker eller planeten, hvis du ikke kan passe på dig selv”, siger Tina.

Tina dyrker omkring 13 forskellige slags frugt og grønt i hendes egen baghave. Hun anerkender dog, at en enkelt persons bæredygtige valg ikke vil gøre den afgørende forskel.

“Men den store omstilling skal starte et sted. Selv, hvis det bare er et enkelt menneske, der gror sin egen mad.”

Med kærlig hilsen fra Katie:

Mit navn er Katie Smidt. Til dagligt læser jeg bæredygtighed på universitetet i Texas, men denne sommer har jeg haft fornøjelsen af at være i praktik på Samsø Energiakademi. Her har jeg lært en masse om øens særlige, demokratiske, grønne omstilling. Jeg har i min tid på øen lavet en række korte interviews med samsingerne omkring deres personlige, bæredygtige levevis, og her på hjemmesiden vil du i august og septemver kunne stifte bekendtskab med dem alle – de er hver især arketyper på hvordan man selv kan skabe sin egen bæredygtige hverdag.

Samsøs baggrund

I midten af 90erne var Samsø totalt afhængig af olie og kul, og øens strøm skulle importeres fra fastlandet via et undervandskabel.  Dengang var den gennemsnitlige, årlige CO2-udledning per samsing 11 ton. I 1997 vandt øen dog statussen som Vedvarende Energi-Ø. Med afsæt i titlen lykkedes det øen at blive 100 procent selvforsynende på kun ti år. 70 procent af de 446.000.000kr, omstillingen har kostet, er kommet fra lokale investorer.

Livet på Samsø

Samsø er det største CO2-neutrale beboelsesområde i verden og øens beboere har den dag i dag et negativt CO2-aftryk på 3,7 ton per indbygger. Til sammenligning er det nationale CO2-aftryk på 10 ton per indbygger.  Samsø har et overskud på 10 procent ren energi. Det betyder, at man siden 2003 har kunne sende et overskud af strøm til den jyske side af fastlandet.

 

 

Leave a comment

All fields marked (*) are required