Open Close

Tredje nedtælling til Grøn Ambassade den 25 maj: når fravalget af klimasynd bliver til et æstetisk udtryk

I anledning af Grøn Ambassade som Samsø Energiakademi i samarbejde med Klima- og Energiministeriet og State of Green afholder på KLUB i København den 25 maj, bringer vi her akademiets spritnye nyhedsbrev i brudstykker, der ligesom ambassaden ser på civilsamfundets rolle i fremtidens klimadåd.

I nyhedsbrevet bad vi professor Frede Hvelplund, tidligere klimakommissær og  formand for Concito Connie Hedegaard, kunstner og studerende Madeleine Kate McGowan og lektor ved DTU John Holten Andersen om at forholde sig til civilsamfundets stemme.

I denne trejde del møder vi den unge generation, der forholder sig til klimadåden igennem kunsten:

jeg er altid tørstig på falafel bar

Jeg nægter at købe vandflasker og jeg må ikke få postevand.

Så stod jeg ved kassen med en zucchini i min hånd,

kun mig og dig, den og jeg

men jeg ku ikke mærke den

for den var wrapped in plastic

grøn hud min hud

jeg spurgte drengen

Hvem beskytter du os fra?

 

                                                                 Uddrag fra Undergangsfortælling i kollektiv tone af Other Story og Goodiepal & Pals, oplæst under en aktion på Charlottenborg marts 2018

Den 23 marts 2018 trådte Madeleine Kate McGowan op på scenen i Kunsthal Charlottenborg og læste op fra digtet Undergangsfortælling i kollektiv tone. Det var under Cph: Dox, og hun var ikke alene: omkring hende stod kunstnerfællesskabet Goodiepal & Pals samt kollegerne fra filmprojektet Other Story, som også blev vist på festivalen, og under oplæsningen bevægede de sig alle rundt blandt tilhørerne, og interagerede med publikum.  Sammen havde de i ugerne forinden arbejdet på fortællingen ved at logget sig på dokumentet overalt i verden og skrive om den angst, vrede og frustration over klima- og flygtningesituationen, som præger deres hverdag:

”Arbejdsgruppen omkring Other Story blev skabt for at inspirere og fordi medierne ikke lever op til deres opgave om at fortælle konstruktivt om den verden, vi lever i. I stedet viser de blot synspunkter, der opponerer og skaber konflikt. Other Story organiserer sig i rejsegrupper, som tager rundt i verden. Når vi så skal forberede en aktion samles vi derfor gerne online, hvor vi skriver direkte i et fælles google dokument, som så læses op, når vi mødes til aktionen”, fortæller Madeleine Kate.

Hun læser kunsthistorie, it design og skriver speciale om klima-narrativer. Men Madeleine Kate er også et godt eksempel på det kunstneriske engagement, som John Holten-Andersen efterlyser, og den anderledes måde, hvorpå nogle unge i dag vælger at organisere sig aktivistisk:

”Vi ved godt, at vi alle er hyklere – ingen kan leve et ’rent’ klima liv, så derfor bliver vi nødt til at vise vores sårbarhed ved at lave performances og aktivisme, som skaber empati, involverer og viser respekt. Kunstnerisk undersøger vi begrænsningens udtryk, for hvad sker der, når man ikke må flyve men skal tage toget jorden rundt, når man ikke må spise kød, og når man står og forelæser, men bliver nødt til at gå tidligere, fordi man ikke kører bil, men skal nå bussen hjem? Der er et interessant potentiale i de rumlige ting, der sker, når man ikke længere kan følge sit begær. Og på den måde forvandler man den ukomfortable afståelse fra klimasynd til noget positivt”, slutter hun.

Fotocredits til hovedillustration: billeder af Other Storys virke, taget fra hjemmesiden.

Links:

http://www.other-story.org/people/