Energiakademiet i går, i dag og i morgen: Velkommen til en artikelserie, der bliver bragt i samarbejde med Samsø Posten og over flere omgange forhåbentlig kan gøre os alle en anelse klogere på hvad der sker på Energiakademiet og kommunikationsfronten.
– Af Søren Hermansen
Selv på de bonede gulve i alverdens højteknologiske domiciler har man brug for konkrete redskaber og erfaringer til at skabe forandring, og derfor har Energiakademiet succes med at tilbyde sin hjælp hos både store og små over hele kloden.
Vi har et godt navn i udlandet, og så langt væk som San Francisco har vi gennem flere år samarbejdet med det danske innovationscenter i Silicon Valley i Palo Alto. Innovationscentret ligger lidt udenfor San Francisco tæt ved Stanford University og alle de store medie- og kommunikationshuse som Amazon, Google, Apple og Facebook samt forskningscentre som NASA.
Og hvad har det så med Energiakademiet at gøre?
Vi er en slags udviklingsplatform, der spiller fint ind i den udvikling, som flere af disse virksomheder kigger på. Apples nye hovedkvarter i servercenteret i Foulum nær Viborg er skabt i et udviklingssamarbejde mellem Apple og innovationscentret. Vi kan i den mindre målestok lave relationer mellem mindre danske virksomheder og universiteter, hvor fokus er at se på bæredygtige samfund og ø- innovation.
Sammen med Aalborg Universitet har Energiakademiet kontakt til et andet universitet, nemlig Santa Cruz, som har en ingeniørafdeling, der arbejder med lagring, batterier og styringer til fremtidens energiforsyning. Vi besøgte også dem og havde gode og interessante møder. Både Stanford og Santa Cruz har været på Samsø, og der er planer om at lave en Summer School på Samsø igen.
En rumstation er en ø
Innovationscenteret er en del af udenrigsministeriets ambassader. Der er 7 centre i verden, og det er derfor en rigtig god ide for Samsø at have et godt navn der. Vi tog sammen til NASA udviklingscentret, hvor vi snakkede bæredygtige øer.
Måske det lyder lidt underligt, men det er det slet ikke, for en rumstation fungerer kun hvis den er selvforsynet med ressourcer. Solceller lader batterierne, vandet genbruges og der er planer om at medbringe alger, der kan bruges til både mad og energi. Så måske Energiakademiet skal sende en astronaut med op næste gang? Vi fik prøvet rumdragterne – det er da en start!
Tentue Hawaii – et netværk af øer
Med flyveren fra San Francisco og videre til Hawaii og derfra igen med flyveren til øen Molokai.
Energiakademiet har i mange år satset på et stærkt netværk af øer i det meste af verden. Vi har det seneste år haft et projekt, der skal styrke øernes faglige netværk, så vi kan lære af hinanden. Vi får støtte fra KR Foundation. Projektet hedder Tentue – det er japansk og betyder Mariehøne. Navnet kom da vi startede projektet i Fukushima som en reaktion på at atomkraftulykken. Der var en masse mariehøns, og det er sjovt nok en fælles kultur at få mariehønen til at kravle op på fingeren og bede den om at flyve op i himlen og bede om godt vejr. Efter snart 6 år er den ødelagte reaktor endnu ikke under kontrol, og der strømmer radioaktivt vand ud i Stillehavet. Ingen ved hvad det betyder for naturen og os mennesker. Den øgede radioaktivitet kan endda måles på den amerikanske vestkyst! Der ligger en af Hawaii øerne, Molokai, lige midt i strømmen.
Molokai og drømmen om medejerskab
Vi har i disse dage holdt projektmøde med de lokale på Molokai. De arbejder på et større solcelleanlæg, som erstatning for et gammelt, dieseldrevet kraftværk. De har desuden planer om et stort batteri, som kan gemme dagsproduktionen til om natten.
Molokai er ikke forbundet til fastlandet og skal derfor balancere sit eget elnet.
Molokai er lidt større end Samsø, men ligner på mange måder. Det er svært at holde på de unge og skabe interessante, nye arbejdspladser, der tiltrækker nye familier. Energipriserne er høje og det belaster lokaløkonomien. Staten Hawaii har tilsluttet sig FNs bæredygtighedsmål fra Parisaftalen og satser på at blive uafhængig af fossile brændstoffer.
Også på Molokai vil de gerne have indflydelse på energiforsyningen og medejerskab. Som på de fleste øer er indbyggerne kede af at være alt for afhængige af udefrakommende ressourcer.
Samsø er leder af projektet. De øvrige medlemmer er Hepburn Wind i Victoria, Australien, Island Institute i Maine, USA, og ISEP fra Japan, og hele gruppen besøgte Samsø sidste år under bæredygtighedsfestivalen. Når vi ikke drager ud i verden, kommer verden til os!
Selv om havet er stort er der også bekymring, men Molokai og drømmen om medejerskab lever.