Open Close

Sommerpostkort fra Samsø Energiakademi

De varme måneder står som regel i arbejdets tegn for Energiakademiets ansatte på grund af projekter, daglig drift og fordi Samsø i sommermånederne modtager ca 10.000 besøgende. Ny teknologi har meldt sin ankomst, og så har vi en sval og dejlig vejrudsigt fra de bonede gulve  på Christiansborg, som løfter Samsø . Læs med her i vores postkort fra Ballen Strandeng:

Vedvarende energi: Formidling om sund fornuft

Energiakademiet modtager årligt ca. 5000 besøgende, og det er ofte gæster, som ønsker at lære om projektudvikling i samspil med et kritisk lokalsamfund. Om sommeren kommer der oven i det rigtig mange forskellige besøgende, der enten kommer helt uanmeldt,  har bestilt et besøg måneder før, eller har et projektsamarbejde kørende med de ansatte. Om sommeren huser Energiakademiet også lokale ildsjæle fra Samsø, som anvender Energiakademiets bygning til en bred vifte af kulturelle arrangementer. Som regel kommer rigtig mange mennesker om sommeren forbi, fordi de har set eller hørt om Energiakademiets arbejde i nyhederne, i radioen eller på de sociale medier.

Hver tirsdag og torsdag 13.00 – 15.00 til og med den 16 august tager de to studerende David Hemmingsen og Zachary Harmon i år hånd om den generelle formidling af kernen i Samsø Energiakademis arbejde med 20 års energiudvikling. David er født i Besser og er sommerguide fordi han finder det vigtigt at de besøgende vises rundt af en lokal: ”Jeg er opvokset med den bæredygtige omstilling fordi min far har været med til at udskifte øens oliefyr med solceller og jordvarmeanlæg.  Den håndværksmæssige vinkel er spændende, fordi man kommer helt ud i husene, hvor folk bor, og får talt bæredygtighed.

Og det er lidt den samme, praktiske tilgang, som man oplever på vores rundture på akademiet, der blev rejst af lokale håndværkere i 2007 ud fra økologiske grundprincipper. På turen beretter vi også om hvordan man fik hele samfundet med i omstillingen til vedvarende energi-ø og hvad det har betydet for den lokale identitet med håbet om, at vores gæster selv får lyst til at tage hjem og gøre noget lokalt”, fortæller David. ”Fordi jeg læser økonomi kan jeg desuden godt lide at fortælle om det gode, økonomiske perspektiv i bæredygtigheden.”

Zachary Harmon er på 2 måneders praktikophold fra universitetet i Texas og guider rundt på akademiet på engelsk. Han havde hørt om Samsø og var spændt på at opleve den lille ø i Kattegat: ”Her er selvfølgelig masser af flinke mennesker, men det der har gjort størst indtryk på mig er det høje, procentvise antal af samsinger, der er direkte involveret i Samsøs vedvarende energiprojekter. Det er imponerende ”, fortæller han.

Næste generation af el-biler er kommet i stald hos akademiet

Batteri-teknologien for el-biler udvikler sig. Det kan projektleder og energirådgiver Michael Kristensen fortælle om ved at pege på Energiakademiets nye elbil Nissan e nv200 Evalia, der lige er trillet ind på parkeringspladsen foran akademiet, og bilen har plads til 7 passagerer.

Det har været vigtigt for os at få en bil, som har god plads og som vi kan bruge i det daglige arbejde med de mange gæster og besøg på Energiakademiet hele året rundt. Michael synes der er en vigtig signalværdi i at Energiakademiet nu kører på el og håber at bilen kan inspirere og modarbejde fordommene om at transportmidler på el er små og upraktiske:

”Den her bil har en rækkevidde på cirka 270 kilometer på én opladning takket være sit litiumbatteri på 40kW, og opladertiden er markant nedsat i forhold til tidligere generationer af batterier, som højst var på 16-20 kW. Langs vejene i Danmark finder man quick chargers, så man i sidste ende ikke bruger mere tid på sin opladning end et besøg på en benzintank, hvor man lige skal på toilettet og købe en kop kaffe. Og i fremtiden kommer man op på batterier på 60 kW, hvilket giver en rækkevidde på 400 km og svarer til den afstand, man får ud af en benzinbil”, siger Michael.

Bilen har energibesparende finesser: bremser man med motoren aktiveres en lille dynamo, der oplader batteriet ved hjælp af friktionen. Og der sidder en øko-knap, der ved aktivering sørger for, at bilen ikke speeder så hurtigt op. 

Bilen er navngivet efter stormen Bodil og kører allerede rundt i det samske landskab med en smart overfrakke, som har citatet “ Vi får tingene til at ske” og Energiakademiets logo siddende som en lille næse på Bodils solide køler. 

Aktive samsinger bidrager til den cirkulære bioøkonomi på øen

Energiakademiet er en af partnerne i et nyt projekt, som organisationen Vedvarende Energi leder. Projektet handler kort sagt om at mødes lokalt og nørde. Seniorer 60+ på pension indeholder et væld af ressourcer, bl.a. livserfaring. Netværket på Samsø indeholder en mangfoldighed af høj faglig kapacitet, der kan mobiliseres på tværs af grupper i lokalsamfundet. Der er blevet faciliteret indledende møder afholdt på Energiakademiet, hvor samsingerne har diskuteret hvordan flere grupper kan etableres. 

I tæt samarbejde med forsyningsselskabet NRGI bliver lys til stor glæde for alle

NRGI er Samsøs forsyningsselskab, der sørger for at vi alle får elektricitet til tiden, og de beskriver her sig selv under overskriften ”at være nyttige for hinanden”:

”Vi er et elselskab, der elsker strøm, så du kan elske noget andet. Vi går op i at give dig fair og gennemskuelige elpriser. Vi engagerer os i miljøet og arbejder for et grønnere lokalområde. Vi støtter og driver projekter om bæredygtig udvikling via Værdipuljen  til innovative og bæredygtige idéer i Østjylland.”

Derfor er Energiakademiet glade for at de har givet os stor støtte fra Værdipuljen så vi kan gå i gang med Projektet “Livets revner giver plads til lys”. I tæt samarbejde med arkitektfirmaet Arkitema i Århus skal vi udskifte 36 lamper over tid. Da Energiakademiet blev tegnet og bygget af Arkitema tilbage i 2007 brugte de dengang de mest energibesparende lamper. Der er sket revolutioner på 11 år og det gør at vi på Energiakademiet nu kan stille større krav til forskellige slags lyskilder i forhold til funktion. Derfor får vi designet lys, der passer til både mængden af dagslys og kunstlys. Det nye lysdesign vil blive en stor del af den formidling, som foregår, når vores mange gæster kommer for at lære om bæredygtige løsninger. Vi vil invitere til lysfest, når mørket for alvor sætter ind til vinter.

Opbakning fra mange partier til at Energiakademiet kom med i energiforliget

Energiakademiets mandat og nødvendighed er betinget af at arbejdet er målrettet både den lille klinge, som er Samsø som lokalsamfund, og den store klinge, som er verden omkring os. Hvordan arbejdes der med energieffektiviseringer og energibesparelser, som rammer bæredygtige løsninger på en fornuftig måde?

Her er det en glæde at mærke bred, folkelig opbakning både fra civilsamfundet og politikerne på Christiansborg. Vi takker denne sommer for skulderklappet fra energiforligets parter som har givet tilsagn til at Energiakademiet frem til 2024 kan fortsætte sit projektarbejde og formidling af målsætningen om at være fossilfri i 2030.  Det giver ro på bagsmækken, siger direktør Søren Hermansen.