Open Close

Debatmøde om Fællesskab den 28/2

Tor Nørretranders og Søren Hermansen inviterer til debatmøde om fællesskaber den 28. februar klokken 17.00 i Rundetårn i København

Tilmelding kan ske her

Fællesskaber er tidens modeord. Der siges fællesskab i hver anden sætning i dag, hvor individualismen er i højsædet, og enhver er sin egen lykkes smed.

Vi er på vej ind i en verden, hvor vi genopliver de lokale fællesskaber i sognestørrelse og samtidig indgår i globale netværk om ideer, viden, oplevelser og kunstneriske udtryk.

Det nye er, at vi på én gang kan blive mere lokale og mere globale. På den måde kan vi overvinde klaustrofobien i det lokale og ansvarsløsheden i de globale netværk.

Ifølge Den danske Ordbog, det officielle værktøj til moderne dansk, er et fællesskab: ”Det at en gruppe mennesker er sammen om noget og derved føler en vis samhørighed”.

På dette møde skal vi beskæftige os med en bestemt form for fællesskaber, nemlig dem der har at gøre med at forvalte fælles ressourcer, de såkaldte fælleder.

Fælleder er fælles ressourcer, som deles mellem mennesker, der bruger dem med mere eller mindre respekt.
Alle har lige adgang, ingen har ejerskab og kontrol, man deler fælleden.

Hvor er disse fælleder i dag. Hvem interesserer sig for dem og hvad kan vi bruge dem til?

Tor Nørretranders og Søren Hermansen har skrevet en bog om emnet.
De laver en indledning. Kurt Strand styrer debatten.

Der er mulighed for at medbringe sin egen fælled og få den i spil. Har du en god historie så kontakt Søren på:

Den kloge egoist søger fællesskabet

I fællesskabet får man mest for pengene.

Alle disse spørgsmål og flere til er på dagsordnen, når Tor Nørretranders og Søren Hermansen sammen med Samsø Energiakademi Forlag afholder debatmøde den 28. februar i Rundetårn. Find vej her.

Mødet starter klokken 17.00 og varer 3 timer. Du skal tilmelde dig på nedenstående link. Når du har indbetalt 25 kroner + gebyr,  er du tilmeldt mødet.

Tilmelding kan ske her

Mød værterne

Tor Nørretranders

Søren Hermansen

3 comments

  1. Jimmy Flindt siger:

    Man kan vel sige hele den menneskelige civilisation bygger på fællesskaber mellem mennesker. Et hvilket som helst samfund bygger på love og regler, som vedtages og accepteres af det store fællesskab. Enhver, som vælger at sætter sig udenfor fællesskabet – det være sig det individuelle menneske eller en gruppe af mennesker – må påregne problemer af en eller anden art i anerkendelse af at vi som art er afhængige af hinanden. Dette gælder for et hvilket som helst samfund, ligefra primitive naturfolk til moderne storby mennesker. Fællesskabet er en afgørende faktor i samfundsstrukturen, som er grundlaget for hele den menneskelige civilisation.

  2. Du inviteres til at medvirke i læsegruppen ”Æseløre”, et landsdækkende kvindenetværk med læsegrupper på Sjælland, Fyn, og Samsø. Hver læsegruppe har 10-12 deltagere, så skynd dig at melde dig til – det er først til mølle princippet, der gælder. Unge som gamle er velkommen blot du er en kvinde.

    Du behøver ikke at have læst bogen for at deltage, kom med dine oplevelser og erfaringer omkring fællesskaber.

    Emnet er fællesskab.
    Vi læser og debatterer bogen ”Fælledskab= fælles + fællesskab” af Tor Nørretranders og Søren Hermansen. Bogen kan købes til særlig læsegruppe pris 200,- ved at henvende sig til Energi Akademiet, eller den kan lånes på biblioteket.
    Vil du med, så er adgangsbilletten, at du stiller et brændende spørgsmål til hvordan din drøm om fællesskab kunne lyde. Du sender dit spørgsmål til Anjas mailadresse: ,

  3. Jimmy Flindt siger:

    Tak til forfatterne Tor Nørretranders og Søren Hermansen og tak for oplægget og ordstyrer journalist Kurt Strand fra DR. De to forfattere havde en frisk og undeholdende måde at forklare noget af baggrunden for og den dybere mening med bogen “Fælledskab”. De to forfattere forstod at supplere hinanden efter samme princip som anvendt i bogen. Først et artikel af Tor Nørretranders efterfulgt af et afsnit om konkrete eksempler med egne erfaringer af Søren Hermansen, overvejende med baggrundsfortællinger om de fælleskaber, der førte til Samsø’s succes med en omlægning af energiforsyningen til vedvarende energi. God debat – fantatisk bog!

Leave a comment

All fields marked (*) are required