Open Close

120 besøgte debatmødet i Rundetårn

Helle Solvang fra sproglaboratoriet var inviteret til at deltage for at undersøge Energiakademiets nye bog fælledskaber plus fælleskaber.
Vi skulle på debataftenen indkredser nye fælleder både i sprog og interesser.
Det er blevet til et godt vidneudsagn og en visionær radioudsendelse, om hvilke udfordringer fælleder som både by og land bøvler med Hent radio udsendelsen.

Tor Nørretranders overaskede med nye perspektiver og en blændende måde at få sat viden og fakta i sving til høje toner og en drejning mod stjernehimlen.
Søren Hermansen delte følgende fra sit historiegalleri i rundetårn, at hans gamle nabo omtalte fællesskaber som djævleskaber.
Kurt Strand skabte et sagligt møde med en stemning af tæft, trit og retning.
Fælleden var fyldt op med ressourcemennesker, alt fra borgerlyst til fødevarer-fællesskaber til cradletocradlepeople.

Vi fik skabt en aften som gav stof til at kunne iværksætte nye fælleder og øge debatten.
Der er 4 læsergrupper i gang i hele Danmark og de skal mødes i august og debattere og måske skrive den næste bog om fælleder.
Debatten vil nu løbe og der vil komme små nye fælleder op, som gerne skal kunne udvikles af interessen for det der er i fokus.
Samsø Energiakademi arbejder videre med at tyde hvad fællesskaber osse er.

“- En udbredt bevidsthed om d’et i ‘fællesskab’ er den bedste måde at forvalte vores fælles ressourcer, det være sig sproglige-, miljømæssige- og kulturelle.
Det, vi mennesker kan have et fællesskab omkring, er det, som forfatterne kalder en ‘fælled’: I deres bog kan det være alt fra en kollektiv energiforsyningsaftale til stilheden i en stillekupé. Og mon ikke man også kunne få glæde af fælledskabstanken i løsningen af storbyens trafik?
– Et eksempel på ‘fælled’ er farbare veje. Der er for mange, der bruger dem og for mange, der belaster. Det vi har brug for er at vi sætter os ned i fællesskab og finder løsninger, som alle forstår.”
Ikke nok med at de to genopliver d’et i fælledskaber, de peger også på hvordan fællesskaber, som før kaldtes ‘-skaber’ er blevet til ‘væsener’
– Læg mærke til at slægtsskab, naboskab og familieskab er blevet til social-væsen, skolevæsen og bankvæsen. Et vejfællesskab er blevet til et vejvæsen. Og med det, har vi mistet fornemmelsen for hinandens ressourcer.
En anden sproglig bevidstgørende og provokatorisk udsagn i deres bog Fælledskab er at udkantsdanmark konsekvent kaldes forkantsdanmark. Bravo for sprogets evne til at skabe forskydninger og forandringer i vores opfattelse af verden omkring os.” Helle Solvang

Hvis du har interesse i at høre mere om fælledskaber, så er du velkommen til at kontakte Malene og Anja eller

1 comment

 1. Jimmy Flindt siger:

  Fantastisk inspirerende og interessant foredrag af de to forfattere Tor Nørretranders og bonderøven Søren Hermansen samt oplæg til debatten af journalist Kurt Strand fra DR om begrebet fælle(d)skaber.
  Et meget stor fælle(d)skab må vel siges at være FN.
  FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon har udnævnt 2012 som FNs internationale år for bæredygtig energi til alle, jf åbningstalen den 16. januar 2012 fra World Future Energy mødet 2012 i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater under referencen:
  http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40951&Cr=energy&Cr1
  Jeg mener netop, at et projekt som det planlagte nye folkeejede havmølleprojekt i Århusbugten http://www.vaab.dk imødekommer nogle af intentionerne bag FN’s beslutning om at udnævne året 2012 som det internationale år for vedvarende energi til alle og organisationen Vedvarende Energi i Århus mener også, at de folkeejde vindmøller er vejen frem, se artiklen http://www.ve.dk/vindenergi/item/758 . Det er interessant at se en direkte linje i sammenhængen fra vel nok verdens største fælle(d)skab FN til
  nogle af de mindste fælle(d)skaber i de folkeejede vindmøllelaug i Danmark.

Leave a comment

All fields marked (*) are required