Open Close

Bladet Grøn Hverdag har været på Energiakademiet

Nordisk Ministerråd støtter ny tværfaglig efteruddannelse
til voksne, der arbejder med folkeoplysning indenfor bære- dygtighed. Nordisk Ministerråd har sammen med Nordisk Netværk for Voksnes Læring (NVL) kortlagt tilbud til voksne, der arbejder med folkeoplysning og uddannelse i bæredygtig udvikling, og konklusionen var, at der er behov for nye tiltag.

“Når vi skal ændre hverdags- praksis i en mere bæredygtig retning, skal vi lave mere end holdningskampagner. Vi skal ud, hvor folk bor, lever og arbejder,” siger Kirsten Paaby, som er seniorrådgiver ved Stiftelsen Idébanken i Norge og en af initiativtagerne til den nye pilotuddannelse sammen med den tværfaglige nordiske partnergruppe, der står bag.

“Kunnskap for bærekraftig udvikling – nordisk etterutdanning for voksne” er den første fælles nordiske efteruddan- nelse inden for folkeoplysning og bæredygtighed, som skal gennemføres i efteråret 2014 og foråret 2015. “Vi snakker meget om den nordiske model, og nu er tiden inde til, at vi deler viden og erfaringer med hinanden til gavn for både den enkelte, lokalsamfundene, regionen og verden. Ved at kombinere teori med en række af de gode praktiske eksempler lægger vi med efteruddannelsen vægten på at skabe handlingskompetencer og ringe i vandet,” uddyber Kirsten Paaby, der samtidig understreger, at der er forskelle i de nordiske lande.

Uddannelsen vil arbejde bevidst med både de fælles nordiske værdier og forskel- lighederne, herunder sproget. Et af de konkrete praksiseksempler, der allerede er en del af efteruddannelsesprogrammet, er Energiakademiet på Samsø. Udover omstillingen til ved- varende energi-ø (1997-2007) med udgangspunkt i lokalt ejerskab, har Malene Lundén, som er den danske partner i pilotuddannelse, undervist tusindvis af folkeskole- og gymnasieelever i vedvarende energi og bæredygtig udvikling.

“Energiakademiet er med til at etablere den fælles nordiske efteruddannelse, fordi vores erfaring er, at der er i høj grad er brug for både tværsektorielt samarbejde og samarbejde mellem formelle og uformelle uddannelsestilbud indenfor bæredygtig udvikling. I de nordiske lande har vi en tradition for og et forspring i forhold til forenings- og ytringsfrihed, demokrati og borgerinddragelse – kort sagt ‘community power’ – i forhold til mange andre lande.”

Martinus, J

(2014)

Grøn hverdag.

Landsorganisationen Grøn Hverdag (3).

[img]

Preview


English | Text

Grøn hverdag artikkel.pdf

Download (1MB)

| Preview

      Abstract

      Blad med artikel om Nordisk bæredygtig uddannelse fra Samsø Energiakademi

      Item Type: Article

      Creators:Martinus, J
      Projects:Education — Uddannelse
      Date Deposited:24 Oct 2014 12:52
      Last Modified:04 Nov 2014 11:57
      URI:http://arkiv.energiinstituttet.dk/id/eprint/490

      Actions (login required)

      View ItemView Item

      Find på Energiinstituttet

      Se mere om foreningen Grøn hverdag

      Leave a comment

      All fields marked (*) are required