Open Close

Vi får ting til at ske

From Best to Next Practise III på Samsø

I dagene 29. april til 1. maj 2015 mødtes Energiakademiet og lokale deltagere fra Samsø med vores netværk og samarbejdspartnere fra hele verden. Mødet, som var det tredje i rækken af udviklingssymposier, var et glædeligt gensyn med tidligere deltagere og et spændende møde med nye partnere.

Hvad kan fællesskabet når det gælder basale og vigtige emner som Natur, Uddannelse og Fossil Fri Ø? Problematikkerne er mange – mellem By – Land, Udkant – Forkant og Udvikling eller Afvikling. Som ø-samfund er det bydende nødvendigt, at vores partnere og netværk hjælper os med at sætte retningen for at nå målsætningen om at blive fri af fossile brændsler i 2030.

Samsø Energiakademi på fastlandet

Samsø kan noget særligt – og det har fastlandet fået øjnene op for. Samsø Energiakademi samarbejder med flere og flere projekter og aktører i bl.a. Jylland, der ønsker at få smagen af øen ind i deres virksomhed eller projekter. Det er i denne sammenhæng ikke at forstå som jordbær, kartofler eller andre samske delikatesser; men i form af viden om energi, bæredygtige løsninger, borger deltagelse og alt det andet Samsø Energiakademi står for.

For nemmere at kunne varetage aktiviteterne og sikre kontinuiteten i arbejdet, har akademiet nu lejet et par borde i kontorfællesskabet Mediedokken, der ligger på havnen med udsigt mod Samsø. Fokus er på at få formidlet og arbejdet med Energiakademiets vision om at gøre Samsø til et fossiluafhængigt samfund i 2030 i forskellige partnerskaber på fastlandet.

Samsø Energiakademi har eksempelvis indgået en operatøraftale med Aarhus 2017, der skal sikre, at den europæiske kulturhovedstad kommer i mål med drømmen om at gøre bæredygtighed til en kerneværdi og et programspor.

Det vil i praksis sige, at Akademiet sammen med bæredygtighedsbureauet World Perfect skal inspirere og assistere 2017 projekter rundt i regionen i deres bestræbelser på, at indarbejde bæredygtighed i deres aktiviteter. Derudover skal der skabe synlighed omkring 2017 Aarhus og de mange gode historier og tiltag.

Nogle af de projekter, som energiakademiet allerede har taget fat i er Rethink Urban Habitat, hvor Naturhistorisk Museum arbejder på at vise den mangfoldige biodiversitet i byerne; ReUse, en spritny andeledes genbrugsstation midt i Aarhus samt Gentænk Sommerhuset, der arbejder med at konvertere sommerhuse til b.la. surfere på vestkysten.

Alle projekterne, som kontoret i Aarhus beskæftiger sig med har en tilknytning til Samsø og flere af projekterne har en national og international bevågenhed. Det betyder, at mange hører om Samsø og måske endda får lyst til at besøge den særlige ø i Kattegat.

Leave a comment

All fields marked (*) are required