Open Close

Studerende er de nye aktivister

Samsøs ambitioner smitter af på kommende planlæggere

Skrevet af Clara Dybdal
By-, energi- og miljøplanlægningsstuderende Aalborg Universitet, Aalborg-afdelingen

En flok planlægningsstuderende fra Aalborg Universitet besøgte i april 2018 Samsø Energiakademi, som staks fik det blandede hold fra Aalborg og København til at erkende  deres erhvervsmæssige ambitioner for hinanden.

Ambitionerne strækkede sig fra internationale projekter og fremtidig energiforsyning af Mars, til ambitioner om engang at finde en erhvervsmæssige hylde, som engang vil give mening og skabe forandring, på både nationalt og internationalt niveau. 

Sådan startede førstedagen af en tre-dags studietur på Samsø ud, som ville byde en procesmæssig forståelse af Samsøs transformation og en lokal forståelse af øen – hovedsageligt foregået på cykel.

Ambitioner har Samsø ikke haft mangel på. Tilbage i 1997 satte øen store forventninger til sig selv, ved at sætte en ambition om at blive Danmarks første ø som

er 100% selvforsynende med vedvarende energi. Denne ambition kunne ikke være blevet en realitet 10 år senere uden lokalbefolkningens mod og stærke drivkrafter i samfundet.

Over 20 år senere bliver Samsø brugt som eksempel, og Samsø Energiakademi har samarbejder verdenen over – lige fra Japan til

Hawaii. Dette har boostet øens turisme og erhvervsgrund, sat gang i renovation og nybyggeri samt løftet hele øen.

Trods øens nationale værdi og internationale rolle i grøn omstilling, har transportministeren ikke tøvet med at foreslå en Kattegatsbro tværs over øen, for at få en hurtig forbindelse mellem Danmarks to største byer.

Meningerne om bro-forslaget er selvfølgelig delt blandt de over 30 studerende og kommende planlægger, som indenfor et år skal have valgt enten at specialisere sig inden for by, energi eller miljø.

Lige nu er der dog fokus på det tværfaglige aspekt af vores uddannelse, som netop skal udruste os til at deltage i vurderingen og planlægning af projekter, der som Kattegatsbroen ikke bare vil påvirke storbyernes mobilitet, men også have sociale og miljømæssige konsekvenser – ikke mindst på Samsø. Tværfaglige og kompleksitet bød Samsø Energiakademi på i stor stil i løbet af de tre dage Aalborg Universitet var på besøg og jeg – og forhåbentlig også alle mine medstuderende – kan tage herfra med værktøjer og inspiration til vores eget kommende arbejde som planlæggere.

Turen var ikke mindst et fantastisk eksempel på, hvordan vi alle kan realisere vores ambitioner ved at pleje de små lokale gnister og lave kæmpe bål, som kan ses af resten af verden- præcis som Samsø har gjort over de sidste 21 år.