Open Close

”Vi skal undgå at støbe tingene i beton”

  • Et portræt af folkene bag Energiakademiets kommunikationsafdeling

Energiakademiet i går, i dag og i morgen: Velkommen til en artikelserie, der over flere omgange forhåbentlig kan gøre os alle en anelse klogere på hvad der sker på Energiakademiet og kommunikationsfronten. Disse artikler har også været bragt i Samsø Posten.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men hele den ene gavl af Energiakademiet består af en kæmpe ladeport, som kan åbnes helt op ud mod havet. Sidst porten blev åbnet var til 20 års jubilæet for Samsøs status som vedvarende energi ø, hvor 2 lurblæsere stod i døråbningen og istemte dybe klange. Mange gæster blev overraskede, for porten plejer ellers at være lukket i.

Faktisk er det sådan at akademiet er fuld af indgange og vinkler, som man ikke lægger mærke til i hverdagen, også i overført betydning. Og derfor er Energiakademiets kommunikationsafdeling en vigtig hjørnesten i det daglige arbejde på Strandengen, fordi de ansatte her spiller hver deres rolle i belysningen af stedets mange historier. 

Søren Hermansen – det talende menneske

”Jeg er et talende menneske og kan rigtig godt lide at inddrage folk i den fortælling, vi har skabt her på Samsø”, siger Søren, der som direktør for Energiakademiet også har en vigtig kommunikativ rolle. ”Hvis jeg var ansat i en stor virksomhed kunne man vel kalde mig for en lobbyist, der tog ud i verden for at tale min sag, men ikke desto mindre bruger jeg min entusiasme og vores flotte resultater som Vedvarende Energi-Ø til at skabe tillid om det faktum, at lokalområder kan generobre deres autonomi igennem fællesskab og hårdt arbejde. Hvor de andre i kommunikationsafdelingen går i dybden med specifikke opgaver tager jeg mig af de overordnede linjer og skaber relationer både regionalt, nationalt og globalt. Forleden var jeg for eksempel i på en skole for ingeniører i Holland, hvor man vil lave en afdeling for bæredygtighed, og i sidste uge var jeg i Canada og brugte Samsøs fortælling som argument for fonde, der gerne vil investere i lokalbefolkningen.”  

Malene Lundén – redaktør og coach

Som kommunikationschef på akademiet har Malene især snor i stedets mange eksterne leverandører: ”Jeg er en slags redaktør og står for at vores forskellige kommunikationsplatforme fungerer optimalt – jeg sørger for koordinationen af vores nyhedsbrev, artikler, hjemmeside og tryksager, og sparrer med vores journalister og webfolk om emner og vinkler. På den måde er jeg også en slags coach der bruger tid på at kapacitetsopbygge folk, så vores fortællinger hele tiden flugter med akademiets kerne. Jeg tror det er en fordel at jeg slet ikke er uddannet indenfor kommunikation, og at jeg er ordblind. Når man kommunikerer om et så ungt emne som klima, befinder man sig hele tiden i et nyt felt, hvor man aldrig skal tage noget for givet. Man må prøve sig frem og skabe den bedst mulige kontakt med ens læsere og lyttere.” 

Thomas Peter Sørensen og Line Noelle Ankjærgaard

”Vi skal undgå at støbe tingene i beton”, siger Thomas Peter Sørensen. Han er sammen med Line Noelle Ankjærgaard en del af web-teamet hos Energiakademiet, der er i færd med at udføre virtuelt snedkerarbejde på hjemmesiden. Thomas står for at gentænke sidens opbygning og indhold, og han holder helikopterblikket på at gøre funktionerne enklere:

”Brugervenligheden er vores vigtigste rettesnor. Hjemmesiden har efterhånden vokset sig så stor og omfattende, at vi bliver nødt til at gentænke den og gøre funktionerne mere flydende og fleksible, og udfordringen ligger helt klart i at lave noget animerende, som både de lokale samsinger og folk ude i verden kan bruge. Det handler om at finde vej, finde rundt og finde mening”.

Thomas er kommet fast på Samsø siden 1984 og har i dag sit eget hus på Brundby Mark. Indgangen til cyberspace har han især igennem sin interesse for webformidling og digitale løsninger, mens den analyserende kunnen især ligger i hans uddannelse som kultursociolog.

Line Ankjærgaard bistår især Malene Lundén med programmering, udvikling og design af hjemmesiden og andre digitale platforme:” Jeg er vokset op på Samsø og elsker udfordringen med at matche akademiets visuelle udtryk med det flow, der er på akademiet. Man er hele tiden med på beatet, og det gør mig skarpere. Andre projekter er opsætning af tryksager, for eksempel FNs 17 Verdensmål og et manifest, som vi vil grave ned 3 steder på Samsø som en slags tidskapsel over de ting, som akademiet og Samsø har opnået”, slutter Line.