20 års jubilæum og det lange, seje træk.
“Samsø er ikke for stor til at man mister overblikket, men stor nok til at blive betragtet som relevant.”
Anders Eldrup, Bestyrelsesformand og tidl. Adm. Direktør i DONG Energy
Hvert år kommer der omkring 5000 internationale gæster til Danmark, som ikke rejser hertil for at se Den Lille Havfrue. De tager i stedet direkte til Samsø og Energiakademiet for at opleve Danmarks Vedvarende Energi-Ø. Besøgstallet er vokset støt igennem årene, og kurven er stadigvæk stigende.
Det synes vi er værd at juble over, og vidste du, at ordet jubilæum netop stammer fra ’yobel’, som er det jødiske udtryk for horn? I ældgamle dage forstod man at fejre sig selv med manér, og at blæse i kæmpe dyrehorn under festlighederne var en manifestation af glæde og håb.
I dag er et jubilæum en jubelfest i anledning af et rundt antal år, og i 2017 er det 20 år siden Samsø kommune besluttede at sende øens forslag afsted til Miljøministeriet, hvor vi vandt konkurrencen om at være Danmarks Vedvarende Energi-Ø. Samtidigt er det 10 år siden, at Energiakademiet så dagens lys, og begge dele fejrer vi den 14 oktober på Samsø, med samtalesaloner, taler og en energimesse. Her ser du invitationen:
Folkefest-jubilæum
Anders Eldrup: Samsøs potentiale ligger i det praktiske eksempel
At være Samsø Energiakademi handler i dén grad også om at lade håbet gjalde. Til det bruger vi dog ikke dyrehorn men erfaringer og vidensdeling fra de sidste 20 år, og jubilæet er en kærkommen lejlighed til at få kigget på vores egen tidslinje og forstå appellen i den drøm, som de mange rejsende kommer efter.
Hvori ser du Samsøs potentiale, spurgte vi derfor den tidligere administrerende direktør i Dong, Anders Eldrup, i forbindelse med det manifest, som vi har fået udviklet for at fejre jubilæet. Anders var ikke i tvivl, og pegede på Samsøs størrelse som helt afgørende. For globalt set higer verden efter steder, der kan gå foran, og vise et praktisk eksempel:
”Danmarks største mulighed for at påvirke verdenssamfundet i en mere grøn og bæredygtig retning er ved at være “demonstratorium”, dvs. at vise andre lande, regioner og byer, hvordan det kan gøres. Her har Samsø spillet en enestående rolle ved at vise, hvordan bæredygtighed kan gå hånd i hånd med udviklingen af et moderne, velstående samfund. Samsø er ikke for stor til at man mister overblikket, men stor nok til at blive betragtet som relevant”, svarede Anders.
Søren Hermansen: Når tro, håb og modstand skaber fremdrift
At kunne holde et 20 års jubilæum i så fin form handler også om vedholdenhed og det lange, seje træk:
”Ser man tilbage i tiden har de sidste 2500 års civilisation være en rutsjebane af op- og nedture for menneskeheden. Der er nærmest en fast form for biologi indlagt i måden, vi udvikler vores samfund på, med ting, der bygges op, går i stykker og til grunde, for så at opstå i nye former. Antikken var første gang, at en moderne civilisation satte sig selv i system, men grækerne og romerne kunne ikke opretholde de gode takter, og tingene sank i grus for så at genopstå som feudale samfund med kirken og kongen i centrum. Renæssancen var et andet højdepunkt, hvis nedture var grundet finansielle kriser og epidemier. Og i Danmark gik vi bankerot i 1813. Dén krise resulterede dog i en helt ny bevidsthed om fællesskabets styrke, og andelsbevægelsen og højskoler sprang op. På Samsøs tidslinje har vi haft vores egne kriser, men den modstand har tjent til at gøre os stærkere og mere fokuserede”, fortæller direktør for Energiakademiet, Søren Hermansen.
”VEØ-projektet kan ses som et stort skib, der sejler på vind og bølger, men fremdriften handler også om alle de hvirvler ude i vandet, som man ikke umiddelbart ser. Selvom de skaber modstrømme er de også en del af den samlede bevægelse der gør, at skibet når i havn”.
Fremdriften skabes derudover af tro og håb, fortæller Søren Hermansen. Det kan godt være, at det lyder lidt vidtløftigt, men disse begreber er altafgørende i et samfund, som kæmper for sin overlevelse, og ’hvor man hele tiden må lægge det næste trædebræt foran sig, for at kunne stå fast’, forklarer han.
Jørgen Hald: VEØ-projektet har nedbrudt fordomme
Noget, der dengang let kunne ses som en negativ modstrøm, var udfordringen med at samle hele befolkningen bag beslutningen om at gøre Samsø til Vedvarende Energi-Ø. En af gårsdagens helte, der var med til at sætte projektet i søen, er tidligere forstander på Nordsamsø efterskole og sekretær på Paludan Flak, Jørgen Hald. Han skulle blive positivt overrasket over samsingernes beredvillighed:
”Samsingerne har været gode til at blande sig med hinanden. Folk, der ikke rigtig havde noget med hinanden at gøre, og som derfor nok havde et lidt skævt indtryk af hinanden, er mødtes for sammen at opnå resultater. Det har nedbrudt fordomme, og det nyder vi godt af stadig”, fortæller Jørgen Hald.
VEØ-projektet blev en samlende faktor, hvor sagen var vigtigere end individet, og det gjorde noget godt for processen at så mange forskellige mennesker agerede medspillere. Måske det også er den drøm om at enighed og forskellighed kan finde fælles fodslag og give samfundet en langt større betydning, som tiltrækker folk? De mange rejsende, der gæster Energiakademiet, efterspørger den lim, som binder enighed og forskellighed sammen.
Peder Bang: inspirationen var med til at føre os i havn
Det lange, seje træk udgøres altså både af negative og positive påvirkninger. Af modstanden, der også nærer fremdriften, og giver inspiration. ’Inspiration’ er et nøgleord for akademiets bestyrelsesformand, Peder Bang:
”Jeg var meget optaget af at suge til mig af den inspiration, som konkret skulle føre os videre. På akademiet henter vi både inspiration indenfor og udenfor huset: vi har en meget dynamisk leder, som kommer hjem med spændende projekter, som skaber økonomi på Samsø. Helt fra starten af har vi spurgt os selv: hvordan kan vi gøre tingene bedre?”
Den næste generation på Samsø – Kunsten at forske:
Hvorfor siger folk at Energiakademiet er en af Danmarks stærkeste NGO’er?
”At akademiet har holdt i så mange år bunder netop i det, som gør os stærkere. Udfordringen hos en størrelse som os er, at vi aldrig helt ved, hvordan tingene udvikler sig. Det har tvunget os til at være meget opmærksomme på, hvad der sker omkring os, og robuste i forhold til de forandringer i samfundet, som ellers udfordrer de klassiske NGO’er. For at en NGO kan vedblive at være interessant, skal den på én og samme tid både være meget fleksibel og meget robust. Man skal være tilpasningsdygtig og vide præcis, hvor der skal skæres eller udvides, for at man overlever. Vi har et utrolig stærkt fundament på Energiakademiet, som udgøres af en meget forskellig personalegruppe og en meget forskellig bestyrelsesgruppe. Nogle af os sørger for robustheden, mens andre er nysgerrige, nøgne og åbne og sørger for den skrøbelighed, som gør, at vi hele tiden udvikler os kreativt. De to modsætninger skaber en utrolig sej dynamik, som strammer alt det bløde og flydende op, som en NGO ellers risikerer at blive oversvømmet med”, slutter Peder Bang.’
Gør begreber som robusthed og skrøbelighed dig nysgerrig? Vi har skrevet om modsætningsparret på vores nye blog, Den Positive Forandring.
Tjek ud med Energiakademiet- det lavede vi også denne sommer:
Denne sensommer har vi rejst rundt i landet, haft masser af besøgende og udarbejdet følgende aktiviteter på Samsø Energiakademi:
17 august: Besøg af højskolernes Hus som ønskede at lære mere om bæredygtig omstilling: www.hojskolerne.dk
28 august: Besøg af det Danske Folketings præsidium/Grønlands præsidium.
2 september: UNG ENERGI afholdte for fjerde gang deres årsmøde på Samsø og lavede workshop på Energiakademiet: UNG ENERGI
4 september: Samsø Energiakademi afholdt sin anden lyttesalon i KLUB i København hvor temaet var centrum – periferi ved Malene Lundén og Uffe Elbæk. Udgangspunktet var det nyeste blogindlæg på www.denpositiveforandring.dk
Vi var inviteret til frokost på den Japanske Ambassade i København i selskab med State of Green.
Det engelske og arabiske TV distributionsselskab www.manototv.com kom på besøg på Energiakademiet.
21 september: Samsø Energiakademi udarbejdede et oplæg på Nordvestjysk folkecenter til årsmødet i EU INFORSE.
Vi fik besøg af politikere, senatorer og NGO’er fra staten Washington, som rejste til Samsø for at lære af Energiakademiets arbejde:
www.instagram.com-samsoeenergiakademi
https://www.generosity.com/fundraising/chasing-tomorrow-sustainable-alternatives-tour
Den Lille Grønne Ø og Den Store Fortælling
